Stratejik Plânlama Aracı Olarak- “Vizyon – Misyon Geliştirme Prosesi”
Stratejik Plânlama Aracı Olarak- “Vizyon – Misyon Geliştirme Prosesi”
Sunuş
Vizyon, kişi ya da kurumun, gelecekte ulaşmak istediği ve ulaşıldığı zaman da kendisine rakipleri karşısında önemli bir (rekabet) avantajı kazandıracak olan hedefin açık ve ölçülebilir tanımıdır. Biz bu özleme, kısaca “Ufuk; Görebildiğiniz en uzak nokta…” diyoruz.
İşte bu sebeple vizyon belirleme çalışmaları, tesadüfe bırakılmayacak kadar önemlidir. Vizyon, yön birliği sağlar. Organizasyonel bakış açısını geliştirir. Kurumun önünde, uzun dönemli perspektifler açar.
Bu amaçla kurumlar, vizyon belirleme çalışmalarına, kurumsal eğitimlerle başlar. Önce “birlikteliğin” sağlanması hedeflenir. Bireyler, oluşuma katkı verdikleri süreçleri daha kolay ve güçlü şekilde sahiplenirler.
Kurumun tüm seviyelerinde paylaşılan bir beklenti yaratılması, ortak aklın tetiklenmesiyle mümkündür. Genellikle kullanılan yöntem, “kurum içi bir yarışma” düzenlemektir.
Aidiyetin yükseltilmesi, kurum değerlerinin konsolide edilmesi böylece kolaylaşır ve ardından gelen çalışmalara (Toplam Kalite Yönetimi, Stratejik Plânlama, vd.) en uygun zemin hazırlanmış olur.
Vizyon geliştirme prosesi, ölçülebilir, akılda kalan, kurumun her seviyesinde kolayca anlaşılabilecek ve çalışanların katılımı ile belirlenmiş bir “vizyon cümlesi”ni tanımlar.
Eğitim'den Bazı Satırbaşları
Ufuk tanımı
Çıkış noktası…
Kurumdaşlık
Dil birliği
Kurum değerlerinin belirlenmesi, korunması
İyi ve kötü örneklerin incelenmesi
Yarışma metodolojisinin kurgulanması
Misyon
Vizyondan stratejilere
Kritik performans göstergeleri
SWOT
Weinrich Matriksi
Temel stratejiler
Mini-mini
Maxi-maxi
Maxi-mini
Mini-maxi
Temel süreçler
Destek süreçler
Örnek Olaylar & Uygulamalar